Alaylı Babadan Üniversiteli Oğula
Her zaman tüylerimizi diken diken eden bir hikaye vardır, kendisi eğitim çizgisinde belli bir seviyeye kadar gelip çeşitli sebeplerden dolayı okuyamayan baba varını yoğunu vererek oğlunu okutur, kendisinin yapamadıklarını oğluna yaptırmaya çabalar. Peki en az bunun kadar etkileyici bir hikaye daha duymak ister misiniz? Babanız sizi İstanbul’da özel bir üniversitede okutuyor, İngilizce öğreniyorsunuz, dünyanın birçok ülkesini görüp, farklı kültürlere kucak açıyorsunuz birçoğu artık buralarda göremeyiz derken gelip Beykoz’un tenha bir mahallesinde babanızın köfte işini büyütmek için ter akıtıyorsunuz. Beykoz Odabaşlar Köfte işte böyle bir hikayeye sahip. Lezzetli köftelerinin arkasında yılların birikimi ve saygı duyulacak bir baba-oğul var.
3 Gün Dinlendirilen Köftelerin Lezzeti Bambaşka
Köfte Türk halkının gerçekten çok sevdiği yiyeceklerden birisi. Yapımı kolay,yemesi kolay, bulması kolay. Aynı zamanda et,baharat ve ekmek gibi mutfak kültürümüzün en önemli 3 öğesini de içinde barındırıyor. Birçok farklı şehirde, farklı çeşitlerde yapılan köfteyi tatmak da biz tadımcılar için hem zevkli hem de zor bir uğraş. Çünkü herkesin köfteden beklentisi farklı. Bazıları İnegöl, bazıları Tekirdağ, bazıları Akçaabat köftesi seviyor. Ben kendi damak tadıma göre en çok hafif elastik,yağlı ve kuzu-dana eti harcından yapılan köfteleri tercih ediyorum. Çünkü yağ-su oranları daha dengeli oluyor. İşte Beykoz’daki Köfteci Odabaşlar’da son zamanlarda yediğim en iyi köftelerden birini yedim. 3’te 1 oranında kuzu döş, 3’te 2 oranında dana döşten hazırlanan et, ilk gün ekmekle beraber makinede çekilip yoğrulduktan sonra dinlenmeye alınıyor. 2.gün bu harca soğan da eklenerek makineden tekrar çekiliyor ve yoğruluyor. 3.gün müşteriye sunulmak için hazırlanan etler son bir yoğurma işleminin ardından, tabağınızdaki şekil verilmek suretiyle ızgaraya atılıyor. İçi yumuşacık,sulu ve yağlı kalan bu köfte yanında acı biber sosu, közlenmiş biber ve piyazla sunuluyor. Uzun zamandır aradığım köfte lezzetlerinden biri buydu. Böyle bir mekanda bulduğum içinse seviniyorum. Çünkü lokal mekanlara hala çok inanıyorum. Fabrikasyon iş yapmayan, reklamla değil lezzetle ön plana çıkan ustalara saygı duyuyorum. İbrahim Odabaş ve oğlu Rahman Odabaş da bence doğru yoldalar.
Köftelerin Kalitesine Yakışır Yan Ürünler Gerekli
Burası ile ilgili 2 tane olumsuz şeyden bahsedilebilir. Birincisi ayranları. Böyle yılların birikimi ile yapılan kaliteli köftelerin yanına hazır ayranları yakıştıramadım. Bir şekilde kendilerine özgü bir ayran formülü ile çözüm bulsalar daha da başarılı olurlar. Böyle kötü mü? elbette ki değil ancak çok fazla masraf yapmadan nasıl iyi adımlar atabileceklerine bir örnek vermek istiyorum. Ev yapımı bir ayran hele ki köpüklü, bol yağlı bir ayran dengeleri değiştirir. Bir diğer sorun ise piyazları. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz yan ürünleri ay çiçek yağı ile sunuyorlar. Bu konuyu Rahman Bey’e de söyledim. Kendisi ise bazı müşterilerin bu şekilde talep ettiğini belirtti. Ben yine de zeytinyağının her zaman ön planda olmasını isteyenlerdenim. Hatta çok kaliteli bir zeytin yağını Ayvalık’tan getirtip bir farklılık yaratılabilir. Bunlar masraf istemeyen ama etki edebilecek birkaç küçük dokunuş önerisi.
Kemalpaşa Peynir Tatlısı
Tatlı konusunda Bursa’dan getirttikleri Kemalpaşa peynir tatlısını ikram ediyorlar. Şekere fazla boğulmamış, kıvamı yerinde bir tatlı. Şahsen çok beğendim kaliteli bir kaymak ile sunuyorlar. Demek ki şehir dışından destek alınması çok da zor değil. Umarım aynı başarılarını ayran ve zeytin yağında da uygularlar.
Beykoz’da canınız köfte çekerse gidilmesini önerdiğim yerlerin başında gelen bu işletme, bu yolda devam ederse tahmin ediyorum adından daha çok söz ettirecektir. Bu tarz ustaların yetişmesi, mekanların büyümesi ve hatta markalaşması ülkemiz mutfağı için büyük gurur olacaktır.
Değerlendirme 8/10
Adres:Soğuksu Mh. Tuna Sk, 34800 Beykoz/İstanbul
Telefon:02163223779
2 Yorum
fahri bey köfteye karbonat koymuyorlarmı sizemi söylemediler sizmi farketmediniz
Tuğçe Hanım,
bunu kendisine 2 kere sordum. Yemin ederek bana karbonat kullanmadıklarını söylediler. uzun uzun yoğurarak bu işi yaptıklarını belirttiler. Bu gibi durumlarda siz de takdir edersiniz ki bizler bize bu bilgiyi veren işletme sahiplerine inanmak zorundayız. Gerçekten karbonat koyup, bunu da yalan söyleyerek saklıyorsa burada yapabileceğim bir şey olmuyor. Onu işletmecinin vicdanına bırakıyorum.