Kadıköy’de Tarihi Esnaf Lokantası
Hikaye 1919 yılında Kadıköy’de başlıyor. 1913 yılında Osmanlıların elinden çıkan Yunanistan’a bağlı Yanya şehrinden göç eden Fehmi Bey Kadıköy’de bir lokanta açıyor. Bu lokanta İstanbullular tarafından öyle seviliyor ki aradan neredeyse 100 sene geçmesine rağmen 3.kuşak hala işin başında. Yanyalı Fehmi Lokantası ayakta ayakta olmasına ama nedense duvarlarında bir küskünlük sezdim. Çerçeveli resimler yorgun,masalar işini yapıyor fakat emekliye ayrılmış gibiler. Fehmi Bey 1980’de vefat etse de torunları mekanı titizlikle yönetmeye çalışıyor. Tanımlayamadığım bir hüzün var mekanda. Belki de unutulmuşluğun getirdiği bir dargınlık var. Işıklı panoda büyük bir yazıyla lokanta sizle konuşuyor sanki “Türk mutfağını yaşatıyoruz!”. Kadıköy semtinde bu misyonu üstlenmiş birkaç yerden biri tarihi Yanyalı Fehmi Lokantası.
Ustalar Hünerlerini Her Gün Sergiliyor
Yanyalı Fehmi Lokantası 11 aşçı ile birlikte çalışıyor. Bunlar sabah 5’te işe gelip öğlen 2’ye kadar 100 çeşit yemek yapıyorlar. Evet abartmıyorum 100 çeşit! Bir öğlen yolunuz buraya düşerse cam tepsilerin arasından hangi yemeği seçeceğinize karar vermeniz yarım saatinizi alabiliyor. Özellikle de açsanız bu lezzet şöleninin içinde kayboluyorsunuz. Akşama doğru yoğunluk azalıyor tabi yemekler de öyle. Benim bu seferki ziyaretim öğleden sonrayı buldu. O sebeple çeşit azdı 40 kadarcık! Şaka bir yana gerçekten Türk mutfağının en özel yemeklerini yemek istiyorsanız mutlaka gelinmesi gereken bir mekan. Tıpkı diğer esnaf lokantaları gibi desteklenmeli.
Çok Özel Bir Özbek Pilavı
Bu kadar çok çeşidin arasında kararsızlık içerisinde sürüklenirken en iyisi her şeyden yarım porsiyon olacak şekilde birçok yemeği denemeye karar verdim. Bunlardan birinde ise yarım porsiyon yetmedi. İkinci bir porsiyon daha geldi. Bu meşhur Özbek pilavıydı. Yenibahar,kuş üzümü,havuç,dana etinden hazırlanan bu pilavda bizdeki iç pilava benzer ancak et eklenerek zenginleştirilen bir tat var. Kullanılan kuşbaşı tin pilav haşlanırken suyunu da bırakması, et suyu ile yapılmış bir pilavın kalitesini de ortaya çıkarıyor. Bazı mekanlar bu pilava kuş üzümü de koyuyor. Yanyalı’da o gün kuş üzümü yoktu ancak havuç konmuştu. Bir de eklemekte fayda var. Esas Özbek pilavları ülkemizde de Hatay’da yetişen kırmızı pirinçten ve kimyonun öğütülmeden önceki hali olan zire adlı baharatla yapılıyor. Bunları bulmak tabi ki çok zor. Yanyalı Fehmi Lokantası yediğim en iyi Özbek pilavlarından birini yapsa da büyük bir sorunları var. Pilav Ilık servis ediliyor! Bu benim hiç hoşlanmadığım bir durum. Esnaf Lokantalarında bu problemi sıklıkla yaşıyorum. Nedenini bilemiyorum.
Fırın Makarnaları gerçekten çok başarısız. içi çok suluydu ve tuzu eksikti. Ben bir çataldan sonra devam etmedim. Özensiz bir spesiyal olarak buldum. Yanya köfteleri dana etinden yapılan köftenin etrafının Patlıcan ile sarılması ile hazırlanıyor. İspir kebabı havasında ancak et kuzu değil dana. Yanında da patlıcan beğendi ile sunuluyor. Beğendi de patlıcanın köz tadı var ancak fazla sulu. Kıvamı tam tutturamamışlar. Köfte kebabı güzel, beğendi ise bence başarısız.
Soğan Kebapları açısından bir şansım oldu. Aynı dönemlerde Acıbadem’de bulunan Çanak Lokantasında Antep işi harika bir soğan kebabı yedim. Böylece karşılaştırma açısından bana şans doğdu. Yanyalı Fehmi’de soğan kebabı kuzu etinden yapılıyor ancak kıyma formunda değil. Parça et olarak. Çanak’ta ise kuzu eti kıyma formunda soğanların arasına dolduruluyor. Çanak’ta harika bir nar ekşisi kullanımı varken Yanyalı Fehmi’de bu yoktu. Üstelik kuzu eti olmasına rağmen etleri yeterince yumuşak bulduğumu söyleyemem. Paşa kebabı isim olarak benim ilk kez duyduğum bir şey. Burada yemek nasip oldu. Benzer yemekleri başka adlarla denedim. Buradaki örneğinde patlıcanlar biraz sert kalmıştı. Üstündeki kaşar da kalındı. Kısacası lezzet pek “Paşalık” değildi.
Tüm bu aksaklıkların yanında benim yediğim esnaf lokantaları arasında yediğim en iyi kuru fasulye pilavı burada yedim. Esas spesiyalleri kuru fasulye olan yerler haricinde esnaf lokantalarında kuru fasulye genelde üstüne çok düşülmeyen bir ürün oluyor. Burada yediğim ise çok iyiydi. İspir fasulyesinden değildi ama olması gerektiği gibi yağlı,yumuşak,kararında tuzluydu. Altındaki pilav ise margarin değil tereyağ ile yapılmıştı ve daha da önemlisi tavuk suyunda pişmişti. Üstelik bulyon değil gerçek tavuk suyunda. Yine Sebzeli orman kebapları bol malzemeli, sebzeler pörsümeden yapılmış. Etleri de yumuşacık pişmişti. Ben sebzelerin tazeliği konusunda şaşırdım. Özellikle bezelyeler beni etkiledi. Tahmin ediyorum konserve değildi.
Tatlılar Hakiki Türk Tatlıları
Son dönemlerde Tiramisu’nun yerini almaya başlayan Trileçe tatlısı tüm esnaf lokantalarında karşıma çıkıyordu. Bu durum beni rahatsız ediyor çünkü bize ait olmayan bu tatlıyı yapması kolay diye bize ait olan mutfaklara sokup kendi tatlılarımızı unutturuyoruz. Halbuki Türk tatlıları dünyada ses getiren lezzetler. Çok şükür Yanyalı Fehmi Lokantası hala Türk ve Osmanlı tatlılarını servis etmeye devam ediyor. Bunlardan Şekerpare,ayva tatlısı ve kaymaklı ekmek kadayıfını deniyorum. Ekmek kadayıfları çok başarılı. Şekerli, yumuşak, kaymakla güzel bir denge yakalayan bir tatlı. Şerbeti boldu ancak boğaz yakmadı. Şekerpare ne yazık ki istediğim gibi değil. Çok kuruydu, şerbeti tam içine çekememişti. Bu tatlıda Pelit pastanesi ve Kapalıçarşı’daki Bahar Lokantasını seviyorum. Ayva tatlılarında ise jöle kullanmaları benim pek tasvip etmediğim bir şey. Karanfil kokusu ve tadı ise hoş bir buke veriyordu. Tatlılar arsında favorim ekmek kadayıfı oldu.
Türk Mutfağını yaşatmaya çalıştıkları için kendilerini ziyaret etmekten mutluluk duydum. Eski şaşalı günlerini öğlenleri yakalıyormuş ama akşamları için aynısını söylemek zor. Bazı sıkıntıları gidermeleri lazım. Özellikle de yemekleri sıcak servis etmekteki sıkıntıları bence ilk düzeltilmesi gerekenlerin başında geliyor. Kadıköy’de Türk mutfağı yemek için ilk tercih edeceğim yerlerden biri. Üstelik bu işi yürekten destekleyen patronları ile sohbet etme şansı da sizi memnun edecektir.
Değerlendirme: 7.5/10
Adres: Osmanağa Mah. Yağlıkçı İsmail Sok. No:1 Kadıköy / İstanbul
Tel: 0216 336 33 33