Çerkez Mutfağının İstanbul’daki Temsilcisi
Fıccın Beyoğlu, Galatasaray Lisesi’nin hemen yakınındaki Kallavi sokakta uzun yıllardır İstanbullulara Çerkez Mutfağının en güzel örneklerini sunuyor. Bu işte öyle başarılı oldular ki artık Kallavi sokağa girdiğinizde karşınızda 5-6 tane Fıccın lokantası çıkıyor. Bu büyüme yanında bazı aksaklıkları getirse de bence hala gidilmesi gereken yerlerin başında bir mekan.
Fıccın İle Meşhur Oldu
Fıccın, Leyla Kılıç Karakaynak adlı bir Kafkas göçmeni hanımefendi’nin hayata geçirdiği bir proje. Kendisiyle hiç tanışma fırsatım olmadı ancak aldığım duyumlar müşterileri ile sürekli iletişim halinde olan, mekanlarının başında bulunan bir lokanta sahibi olduğunu belirtiyor. Bir bayan olarak, hele ki farklı ırktan bir bayan olarak sıfırdan yarattığı bu mekan ile gurur duyması gerekli. Mekana ismini veren Fıccın bir tür etli hamur. İçindeki et kıymadan daha çok çekilmiş ete benziyor. Soğan,tuz ve sarımsak ile birleşen bu et kıyma kıvamında olsa da yediğinizde kıymaya göre daha diri ve lezzetli olduğunu göreceksiniz. Hamurları da börekten farklı olarak yufkadan değil. Elde açtıkları hamurdan yapılıyor. Çıtır çıtır olmaktan ziyade yumuşak dokusu var. Pizza dilimi şeklinde sunuluyor. Ben bu malzemelerle nasıl böyle hafif bir hamurlu yemek yapıldığına şaşırdım. Tereyağ var, et var,hamur var ama yine de yerken o yumuşaklık sanki hafif bir şey yiyormuşcasına sizi hiç rahatsız etmiyor. Mekana ismini veren bu özgün yemek tüm övgüleri fazlasıyla hak ediyor.
Çerkez Mantısı Kayseri Mantısına Karşı
Çerkez Mantısı iki türü ile meşhur. Birisi etli olanı, diğeri ise ne yazık ki deneyemediğim patatesli olanı. Çerkez mantısı ülkemizin meşhur Kayseri mantısına göre daha etli,daha hamurlu ve daha büyük ölçüde olanı. Hamurun büyüklüğünden dolayı yerken biraz ağzı yoruyor. Tahminimce içindeki kıyma Fıccın’da kullandıkları kıymanın ya aynısı ya da çok benzeri çünkü tat anlamında ikisini de yakın buldum. Fıccın yerken alamadığım etteki sarımsağı mantı da alıyorum. Üzerine son derece güzel bir yoğurt dökülerek servis ediliyor. Ben Kayseri Mantısı gibi küçük taneli mantı sevdiğim için açıkçası kıyaslama yapacak olursam Kayseri mantısı bana daha yakın ancak bu da son derece başarılı bir lezzet. Kayseri’de küçüklük ön plana çıkarılıp, bunu yapan hanımlara daha maharetli bakılırken, Çerkez mantısında hamurlar büyük bardaklarla yuvarlak hamurlar çıkartılıp bunun içine büyük kıyma parçaları konması ile yapılıyor. Çerkez dostlarımdan gelen mesajlardan sonra patateslisini yemediğim için üzüldüm. İnşallah onu başka bir zaman denerim.
Tiramisu’nun Pabucu Dama Atılıyor
Son dönemlerde bir çoğumuza “artık yeter!” dedirten tiramisu tatlısının menü hakimiyetine mekanlar yeni bir Balkan tatlısı ile karşılık veriyorlar: Trileçe! Annemin de kökenlerinin uzadığı Arnavutluk’un gastronomi dünyasına kazandırdığı hafif,sütlü bir tatlı. Alt kısmı şekerli süt ile ıslatılmış hamurdan oluşurken, üstüne karamel sos dökülerek servis ediliyor. Ağır tatlılardan kaçanlar için çok güzel bir kaçamak tatlısı. Öyle hafif ki tabağın ne zaman bittiğini anlamıyorsunuz bile. Fıccın Beyoğlu da bu tatlıyı güzel yapıyor.
Menüsünde daha fazla Çerkez yemeğine yer vermesini beklediğim Fıccın’da bonfile, tavuk ızgara, salata gibi çeşitler gördüm. Bunlar tahminimce turistlerin zevkini düşünerek hazırlanmış menüler. Ancak bu gidişat Çerkez yemeklerinin tanıtıcısı sıfatına zarar verir diye korkuyorum. Bunlar yerine daha çok yerel mutfaktan bir şeyler hazırlayıp menülerine koysalar bence Fıccın çok daha iyi yerlere gelebilir. Bir diğer önerim ise garsonlarına en beğenilen yemeklerinin içinde ne olduğunu öğretmeleri. Müşteri sorduğu zaman Fıccın’ın pişirilme tekniklerini, içindekileri ya da Çerkez Mantısının farkını anlatabilecek donanımlara sahip olsalar bence harika olur.
Değerlendirme: 6.5/10
Adres: Asmalı Mescit Mh., Kallavi Sk No:1, Beyoğlu